četvrtak, 19. listopada 2017.

#MOJA ORTODONTSKA AVANTURA: Što kada se odlučite na ortodontsku terapiju? / 1 /

Prošlo je već neko vrijeme od kada sam vas na Facebook stranici Beauty kutka by Iva pitala želite li da pišem o fiksnim aparatićima s obzirom da sam tada započinjala svoju (po procjenama ortodonta) dvogodišnju avanturu sa jednim od njih i veliki me broj vas podržao u toj ideji. Odlučila sam pisati o raznim pitanjima vezanim za tu temu i te ću postove smještati pod rubriku #MOJA ORTODONTSKA AVANTURA (također i #ZDRAVLJE ZUBIJU gdje ćete moći čitati i recenzije raznih proizvoda za zube) tako da ćete ih sve naći jednostavnim klikom na istoimenu oznaku koja će biti vidljiva na dnu postova. Ovim vas putem pozivam da mi sve prijedloge za postove i pitanja  koja će vas zanimati šaljete putem neke od društvenih mreža ili na mail, te da slobodno dijelite i svoja iskustva ispod svake teme koja će se naći na blogu. Nadam se da će se sakupiti više pitanja, pa da sa vremenom odradimo i jedan Q&A post, za koji ću rado upitati i svog ortodonta za pomoć ako pitanja budu zahtijevala stručnije odgovore tako da su i takva pitanja dobrodošla. 

Iako smatram da je to i više nego jasno, napomenuti ću kako nisam stručnjak u području ortodoncije i mišljenja i činjenice koje iznosim temeljeni su isključivo na proučavanju internetskih izvora te vlastitom iskustvu i saznanjima dobivenim u kontaktu sa ortodontima (i drugim osobama medicinske struke) sa kojima sam imala prilike pričati. Ističem i to kako moje iskustvo ne mora biti ni približno iskustvu drugih osoba jer se ortodoncija itekako ističe individualnim pristupom svakom pojedinom pacijentu, a i prag tolerancije na bol svakoga od nas je različit. Moram se "pohvaliti" i kako sam prije postavljanja fiksnog aparatića proučila sve postojeće forume kako bih dobila što više mogućih informacija i to je vjerojatno posljednja stvar koju vam preporučam jer se više od 80% stvari koje sam tamo pročitala i najviše ih se pribojavala, nije obistinilo. Apsolutno sam se još jednom u životu uvjerila u onu da će netko na forum prije napisati svoje negativno nego pozitivno iskustvo i da vas čitanje istog može samo preplašiti, a ne pripremiti na ono što slijedi.

Kao što ste vjerojatno zaključili iz naslova odlučila sam vam pisati o tome što trebate znati prije nego se odlučite na nošenje fiksnog aparatića odnosno sve ono što bih voljela da je meni netko jasno objasnio prije tog važnog koraka te kako izgleda sama dijagnostika prije započinjanja terapije. Podrazumijeva se da ste prije toga došli do zaključka da vam je potrebna ortodontska terapija i da to želite iz zdravstvenih i estetskih razloga ili oboje. Mislim da uopće ne moram isticati koliko je u ovome dijelu važna edukacija roditelja i da se prvi pregled obavi još u djetinjstvu kako bi se izbjegle sve moguće komplikacije u odraslijoj dobi (ortodonti preporučaju prvi pregled oko 7. godine života). Neću opravdavati svoje roditelje, no u vrijeme kada sam bila osnovnoškolske dobi, informacije još nisu bile lako dostupne kao danas i vjerujem da iz toga razloga nikada kao dijete nisam posjetila ortodonta. Moj prvi posjet ortodontu dočekao je ulazak u rane dvadesete godine i to nakon što sam u razgovoru sa zubarom saznala kako bi najbolje riješenje, za moje česte upale zubnog mesa koje su započele izbijanjem osmica i drastičnijim mijenjanjem položaja već ionako zbijenih zubiju, bilo upravo dovođenje zubiju u pravilan zubni luk čime bi se olakšalo održavanje njihove higijene. Dio koji me iznenađuje i iskreno zabrinjava jest da tijekom čitavog života ni od kojeg djelatnika zdravstvene struke ranije (uključivši i sve prethodne zubarice) nisam dobila preporuku za posjet ortodontu, a zaista ne mislim da su im indikacije za to promaknule. Sreća u nesreći je što je danas godine više nisu prepreka za nošenje fiksnog aparatića i nikada nije kasno da budete ponosni na svoje zdrave i ravne zube.

Kada krenete u odabir ortodonta u čije ćete se ruke prepustiti, svakako bih vam savjetovala da konzultacije obavite na više mjesta. Dobro se raspitajte o ordinacijama u koje ste se naručili na pregled, pokušajte naći iskustva pacijenata koji su tamo odradili terapiju i nikako ne pristajte na nešto čime niste zadovoljni jer terapiju skupo plaćate, a ortodonata danas ima sasvim dovoljno da pronađete onoga koji će vam odgovarati u svakom pogledu. Prvi pregled je u svakoj razumnoj poliklinici i ordinaciji besplatan i zaista ne vidim razloga da to ne iskoristite kako biste imali više opcija, a prije svega našli osobu koja vam ulijeva povjerenje i ambijent koji vam je ugodan. S obzirom da od prvog pregleda ne dobivate puno više od nekog grubog zaključka o vašem stanju ne vidim zašto bi isti plaćali od 400 kuna koliko je on iznosio redom u onim ordinacijama gdje sam dobila informaciju da se plaća. Na konkretne planove, pitanja oko potrebe vađenja zubiju, trajanje terapije i konačne cijene terapije ne računajte s obzirom da ćete od svih ortodonata čuti isti odgovor, a taj je da prethodno trebaju obaviti dijagnostički postupak.

Dijagnostički postupak je jednostavan i ne traje dugo, no cijene mu nisu baš male (najniža od ponuđenih 700 kuna) i bilo bi dobro obaviti ga kod ortodonta kod kojeg ćete i odraditi terapiju s obzirom da je tada taj iznos najčešće uključen u cijenu cjelokupne terapije. U Rijeci vas većina ortodonata najprije šalje u X-Dent na panoramsko snimanje, a većina i na telerentgen pa taj dio možete obaviti i ranije ili i preko zdravstvenog osiguranja gdje to ne plaćate (obe snimke sam platila 200 ili 250 kuna). U ordinaciji sam provela svega dvadesetak minuta i za to vrijeme su mi fotografirali zube iz različitih uglova, a uzeti će vam i otiske zubiju za studijske modele.

Nešto o čemu ćete svakako morati razmisliti jest kakav fiksni aparatić želite nositi. Danas postoji niz različitih vrsta ortodontske terapije, no pisati ću vam isključivo o fiksnim aparatićima koji se lijepe sa prednje strane zubiju jer su oni još uvijek najčešći odabir za većinu anomalija, a i s obzirom na one koje sam ja trebala riješiti, bili su i jedini prikladan izbor koji sam mogla razmatrati i pritom i prikupljati informacije iz različitih izvora. Ako vas bude zanimalo više o drugim vrstama ortodontske terapije, obećajem da ću se potruditi saznati odgovore i na ta pitanja.
Ako govorimo o fiksnom aparatiću sa bravicama i žicama koji se lijepe na prednju površinu zuba, razlikujemo tri osnovna tipa: metalni, samoligirajući i estetski.
Metalni se koristi najdulje među ta tri i prepoznati ćete ga po većim bravicama oko kojih se omotavaju gumice raznih boja.

izvor
Kod samoligirajućih te bravice su znatno manje i nema gumica već žicu drže vratašca koja se nalaze na njima.

izvor
Estetski aparatići izrađeni su od prozirnih plastičnih ili kompozitnih (keramika, safir) materijala  i za njih se najčešće odlučuju osobe kojima je iz nekog razloga važno da se aparatić što manje primijeti (nije rijetkost ni da ih se stavlja na samo nekoliko prednjih zubiju koji su izloženiji pogledima).

izvor
Estetske su bravice cijenom dosta skuplje od druge dvije varijante, što da se mene pita nije vrijedno izdvajati ukoliko vam je jedina misija da ljudi ne primijete da nosite aparatić jer će se on (iako manje) svejedno vidjeti. Nije rijetkost da se ističe kako te bravice lako poprime boju i često pucaju.
S obzirom da smo dečko i ja stavljali aparatić u isto vrijeme (kod različitih ortodonata) i odlučili se on na metalni, ja na samoligirajući, navesti ću vam neke osnovne razlike koje smo za sada primijetili.
Jedna od očitih razlika jest ta da je cijena samoligirajućeg aparatića za zube nešto viša u odnosu na cijenu metalnog. U prosjeku se radilo o iznosu od 2000 kuna, no i to varira od ordinacije do ordinacije. Zatim, bravice samoligirajućeg aparatića su gotovo upola manje od onih metalnog fiksnog aparatića i prekrivaju manju površinu zuba. Samoligirajući aparatić nema gumice koje se nose preko metalnih bravica, a one su po meni i jedan od ključnih razloga zašto mi je drago da sam se odlučila na opciju koju jesam jer mijenjaju boju i treba ih često ići mijenjati (češće ukoliko pušite i pijete obojana pića). Neki subjektivni dojam je i da je sa samoligirajućim lakše održavanje higijene jer se lakše čisti prostor oko bravica. Dodatno u prilog samoligirajućim bravicama govori i to što su moje kontrole u prosjeku svaka dva mjeseca dok su njegove svakih mjesec do mjesec i pol.
Ono što će vam ortodonti još navesti kao razliku između te dvije vrste aparatića jest smanjena potreba za vađenjem zubiju kod samoligrajućih te brža terapija samoligirajućim bravicama zbog boljeg kontakta između žice i bravice i niskog trenja. U taj dio priče za sada neću zalaziti jer trajanje terapije uvelike ovisi o problemima koji se riješavaju, a naši su sasvim različiti, te o stručnosti samoga ortodonta u čije se ruke prepustite. Da danas odlučujem o izboru bravica, ponovno bih se odlučila na iste, prvenstveno zbog njihovog lakšeg održavanja i manjeg broja kontrola.

Nakon što odradite dijagnostiku i odabere fiksni aparatić kakav želite nositi čuti ćete detaljan plan i iznos vaše ortodontske terapije. Obavezno se na vrijeme raspitajte što ulazi u tu cijenu kako kasnije ne biste dodatno plaćali izradu retainera, ponovno lijepljenje svake otpale bravice, svaku dodatnu kontrolu, vađenje zubiju, i slično. Bilo je puno pitanja o iznosu koji sam platila ispod objave na Facebooku gdje sam vam i odgovorila kako je cijena oko 17 000 kuna i u tu cijenu je uključeno sve što je u Rijeci na donjoj granici jer se cijene u ordinacijama u kojima sam bila kreću od 16 000 kuna, pa sve do suludih 22 000 kuna. Komentirali ste kako je u drugim gradovima jeftinije, pa ukoliko vam je dulje putovanje na kontrole opcija, možda možete uštedjeti i na taj način. Pogledajte i portale sa popustima jer se zna pojaviti dobrih ponuda iako bih i sa tim bila oprezna prije nego što provjerim o kakvoj se ordinaciji radi i iskustva sa ortodontima koji tamo rade. U većini ordinacija gdje sam bila, moguće je plaćanje na rate, no najčešće od vas traže da određeni veći dio iznosa platite odmah.

Ako nema potrebe za nekim dodatnim radnjama (vađenje zubiju, popravljanje zubiju,...) prije postavljanja aparatića najvjerojatnije će vam termin biti zakazan jako brzo nakon što ste sa ortodontom dogovorili plan terapije (mislim da je u mom slučaju to bilo nekih desetak dana). Nisam imala slučaj da moram vaditi neki od zubiju prije započinjanja terapije, no i da se to od mene tražilo, sigurno bih bila potražila još jedno mišljenje nakon dijagnostike s obzirom da su mnogi kojima je to bilo rečeno svoje ortodontske terapije naposljetku završili sa svim zubima na broju. Ako ništa, prvi ortodont kod kojega sam bila  i koji mi je rekao da će se moj problem moći riješiti isključivo uz sudjelovanje maksilofacijalnog kirurga (operacija čeljusti)  obeshrabrio me, ali i naučio da se nikad ne mirim sa onime sa čime ne rezoniram. Moram li uopće pisati da ni jedan od niza ortodonata nakon njega operaciju nije spominjao kao nešto nužno niti rekao da je to isključivi način rješavanja mog problema?

Ne mogu napisati da sam bila kratka jer ovo se sigurno moglo sročiti i sažetije, no nadam se da će onima koji su u fazi razmišljanja o ortodontskoj terapiji ovi postovi biti korisni i otkriti im neke stvari iz prve ruke koje bih i sama voljela da sam znala u tom razdoblju. Idući je u planu post o iskustvu postavljanja fiksnog aparatića i prvih nekoliko dana navikavanja na njega. Pisati ću vam i koje sam si obroke spremala u tom kratkom razdoblju kada mi je bio izazov uopće pomisliti na žvakanje neke tvrđe hrane. Čekam vas sa pitanjima i prijedlozima i veselim se čitanju dojmova o novoj rubrici na blogu.

Zanima li vas ova tema?
Postoji li nešto u vezi ortodoncije o čemu biste posebno voljeli čitati?
Pišite mi! :)








Broj komentara: 7:

  1. Odlican post i vise nego korisno... razmisljam o tome no problem su ..pogadate..novci..dok se ne skupe ove ce informacije super doci i ohrabriti me. Je li tesko pricati na pocetku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni su novci dugo vremena bili problem no. 1, ali platila sam polovicu iznosa na početku i ostatak ću riješiti u tijeku terapije, pa se lakše preživi :)
      Nije uopće, jedino što je na početku čudan osjećaj tog nečeg novog u ustima, pa radiš čuda sa usnicama (jako zabavno ljudima oko tebe)...

      Izbriši
  2. Super ti je post. Mnogo mi sr dopada kako pises.Rado citam tvoje postove. Samo tako nastavi .Pozdrav

    https://kraljicadrameblog.wordpress.com/2017/10/18/outfit-of-the-day/

    OdgovoriIzbriši
  3. evo i ja se odlučila :D možeš li mi reć gdje si bila u rijeci jer sam i ja u Ri :D
    martina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Martina, javi mi se mailom, pa ti napišem sve detalje :)

      Izbriši
  4. Jako zanimljiv članak Iva. Čitatelja jako brzo uvučete u svoju ortodontsku pustolovinu ;) Samo tako nastavite i dalje pisati. LP! Renata

    OdgovoriIzbriši